Bebeklerde Alerji Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Bebeklerde Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Alerji

Bebeklerde oluşan alerjiler, iki ana şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan birincisi, kirli hava ve mevsim geçişleri, özellikle yaz aylarında ortaya çıkan solunum alerjisi; diğeri ise bebeğin yediği besinlerden veya anne karnındayken annenin tükettiği gıdalardan kaynaklanan gıda alerjisidir. Bebeklerde alerji rahatsızlıklarında, en büyük görev ebeveynlere düşmektedir. Ebeveynler sürekli olarak bebeklerini gözlemlemeli ve ihmal etmemelidirler. Alerjinin önlemi alınmadığı takdirde, bebekteki alerjiler ileride kalıcı solunum hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir, bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Çünkü bebeklerin normal insanlara oranla hızlı gelişim göstermeleri nedeniyle, hasar gören organın gelişmemesi kalıcı rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde alerjinin birtakım belirtileri vardır. Bu belirtileri fark etmek ve ebeveynlere yardımcı olmak amacıyla belirtileri maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Aniden ve tekrarlayan bulantılar ve kusmalar
  • Mide ve karın ağrıları; bebek durmadan elini karnında tutarak oynuyor ve ağlıyorsa
  • Hırıltılı ve zorlanarak öksürme
  • Baş ağrısı; bebek, ağrısı olduğunda elleriyle başını tutuyorsa
  • Orta kulaktan gelen akıntılar ve bu akıntıların sık sık tekrarlaması
  • Burun ve geniz akıntısı (nezle)
  • Deride kızarıklıklar ve şişkinlikler
  • Dilde kırmızılık ve nefes alıp vermede zorlanma

Bu belirtileri gözlemlediğinizde, hiç vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurmalısınız. Hastanede alerji testleri yaptırarak alerjinin nereden kaynaklandığını hekim yardımıyla teşhis edebilirsiniz. Alerjinin gıda mı yoksa solunum alerjisi mi olduğunu ve neden kaynaklandığı hakkında bilgi sahibi olarak bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Bebeklerde Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde alerji tedavisi, bebeğin alerjisi olduğu besinlerin tespit edilmesi ve bu besinlerin bir daha kullanılmamasına dikkat edilerek gerçekleştirilir. Burada ebeveynlere düşen görev, alerji testi yapılırken doktorlarına mutlaka şüphelendikleri besinleri söylemeleridir. Bebeklerde alerji genellikle deneme yanılma yöntemiyle anlaşılır. Şüphelenilen gıdaların kesilmesi sonrası alerjinin tekrarlamaması durumunda tespitlerin doğruluğu anlaşılır. Doktor yardımıyla evde bir besin günlüğü de tutabilirsiniz; hangi besini verdiğinizi günlük olarak yazarak doktorunuza danışabilir ve kestiğiniz besinlerden sonraki süreçte bebeğinizde iyileşmeleri veya düzelmeme gibi faktörleri gözlemleyebilirsiniz. Ancak bunları mutlaka doktor kontrolünde yapmalısınız. Ayrıca bebeklerde alerji açısından riskli besinler bulunmaktadır. Bu besinler:

  • İnek sütü
  • Yumurta
  • Balık
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Baharat ve çeşitli çeșniler
  • Çikolata (fazla tüketildiğinde)

Bebeklerde Alerji Çeşitleri ve Yapılması Gerekenler

Burunla ilgili alerjiler: Burun kaşıntısı, akma, tıkanma, aksırma ve kaşınan göz belirtileridir. Toz alerjisi olan bebeklerde, evde hayvan besleniyorsa veya sigara dumanına maruz kalınıyorsa yaygın bebek alerjileri görülür. Doktor tedavisi şarttır. Dikkat edilmezse ilerleyen zamanlarda astıma yol açabilir.

Besin alerjileri: Besin alerjilerinin ilk belirtisi burun tıkanmasıdır. Sonrasında ise kızarıklıklar, yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde şişme, kusma, gaz, ishal ve kabızlık belirtileri besin alerjilerinin belirtileridir. Bebeğin en önemli besini anne sütüdür. Yeni dünyaya gelen bebek, vücudu yeni tatları kabul etmeyebilir ve alerjilere sebep olabilir. Ne yedirildiği tespit edilmeli ve alerji varsa o besin verilmemelidir. Alerji esnasında çok ciddi reaksiyonlar görürseniz, yapmanız gereken en iyi çözüm 112'yi aramaktır.

Çevresel alerjiler: Çevresel durumlardan dolayı oluşan alerjilerde kızarıklık, vücutta ve ağız içinde şişmeler, hızlı kalp atışları, bulantı ve ishal çevresel faktörlerden kaynaklanan alerjilerin belirtileridir. Nedenleri arasında zehirli alerjik reaksiyonlar bulunur. Arı sokması ve kimyasal maddeler alerjiye sebep olabilir. Tedavisi ise arının soktuğu bölgenin temizlenmesi ve arının iğnesinin çıkarılmasıdır. En önemli çözüm ise doktora başvurmaktır.

Anafilaksi alerjiler: Farklı bir yiyecek, böcek ısırması, zehir veya ilaca karşı gösterilen alerjinin daha şiddetli bir reaksiyon göstermesi durumlarıdır. Bu durumlar ölümcül olabilecek reaksiyonlara yol açabilir. Belirtileri bilinç kaybı, bayılma, nefes almakta zorluk çekme ve hava yollarında şişme gibi ciddi durumlardır. En açık ve net tedavi yöntemi, 112'yi aramak ve acil yardım istemektir.

Sezonluk alerjiler: Sürekli ve aralıklarla bebeklerde görülmektedir. Gözde sulanma, burun akması ve burun tıkanması gibi belirtileri bulunur. Sezonluk alerjilerin en yaygın nedeni çim ve polenlerdir. Yaz aylarında, ilkbaharda ve sonbaharda sıkça görülür. 6 aydan büyük çocuklarda ilaç tedavisi uygulanırken, 6 aydan küçük çocuklarda doktor gözetimi ile tedavi uygulanmaktadır. Bu tür alerjik durumlarda yapılması gereken doktora gitmektir.

Bebeklerde alerji tedavisinden ve belirtilerinden bahsettik. Bu durumların anne babalar tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu tür alerjilerin doğuştan geldiğini unutmamak önemlidir. Bu tür alerjilere karşı dikkatli ve uyanık olmak gerekmektedir. Çocukların anne sütünden başka yiyecekler verilmemesi önerilir ve herhangi bir durumda doktora başvurmak veya 112'yi aramak gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rezzan

10 Nisan 2024 Çarşamba

2.5 yaşında bir kızım var. El ayak döküntüsü dene bir alerjik reaksiyona uğramış durumdayız. Cildin çeşitli yerlerin de deri soyulması ve yüksek derece de ateş var. Daha önce başından geçip yardımcı olabilecek birileri var mı? Doktorlar kendi kendine geçebileceğini söylüyor ama belki geçiren birileri vardır. Tavsiyerinizi bekliyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba,

Öncelikle çok geçmiş olsun. Benzer bir durum yaşadık ve doktorumuzun önerisiyle bir dermatoloğa gittik. Dermatolog, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra uygun bir tedavi planı oluşturdu ve belirli bir krem ile antihistaminik ilacı kullanmamızı önerdi. Kısa sürede belirgin bir iyileşme gördük. Size tavsiyem, bir dermatologdan randevu alarak uzman görüşü almanız olur. Tekrar çok geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Alerjisi Nasıl Geçer?

Göz Alerjisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde Polen Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Polen Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Gluten Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Gluten Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Alerji Yapmayan Saç Boyası

Alerji Yapmayan Saç Boyası

İnek Sütü Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

İnek Sütü Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ot Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Ot Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İlaç Alerji Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

İlaç Alerji Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Latex Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Latex Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

El Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

El Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Yumurta Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Yumurta Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?