Antibiyotik Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Antibiyotik Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Antibiyotik Alerjisi

Günümüzde ve özellikle ülkemizde, en yaygın ilaçlardan biri olan antibiyotikler, birçok yan etkiye sahiptir. Bu yan etkilerin yanı sıra, bazı insanlarda antibiyotiğe karşı alerji gelişebilir. Ne yazık ki, birçok kişi bu alerjinin farkında olmadan antibiyotik kullanımına devam ederek başka sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Antibiyotiklerin ülkemizde bu kadar fazla kullanılmasının en büyük sebeplerinden biri, ucuz olmalarıdır. Bu nedenle menenjit, farenjit, bronşit ve boğaz enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda ilk olarak antibiyotik tedavisi tercih edilmektedir.

Antibiyotikler, vücuda enjeksiyon ve hap şeklinde olmak üzere iki farklı yolla alınabilir. Alerjisi olan kişilerin en çok etkilendiği yöntem enjeksiyon yoludur. Bunun sebebi, enjeksiyonla alınan antibiyotiğin vücuda dağılımının daha hızlı olmasıdır. Alerjisi olan bireyler çok kısa sürede etkilenir ve alerji belirtileri maksimum bir saat içinde ortaya çıkar. Eğer bu alerjilerin önlemi alınmazsa, belirtiler bir aya kadar devam edebilir ve hastaya ciddi rahatsızlıklar verebilir. Bu yüzden antibiyotik alınmadan önce gerekli tahliller ve testler yapılarak vücudunuzun alerji durumu öğrenilmelidir. Herhangi bir hastanede bu testleri yaptırabilirsiniz.

Doktorlar, ağır antibiyotik kullanmak zorunda kalan hastalardan genellikle tedaviye başlamadan önce alerji olup olmadığını öğrenmek için tahlil ve testler istemektedir. Antibiyotik alerjisinde yaşanan sıkıntılar genellikle iç organlar ve ciltlerde görülür. Çoğunlukla ciltlerde rastlanır ve belirtiler arasında ciltte soyulma, kabarcıklar ve kırmızımsı şişkinlikler bulunur.

Antibiyotik Alerjisinde Tedavi Yöntemleri

Antibiyotik alerjisinin tedavisinde en uygun yöntem, alerjiye neden olan antibiyotiğin tespit edilerek hemen kesilmesidir. Ancak, hastanın tedavisi için kullanılan antibiyotiğin alternatifi yoksa ve kullanılması zorunluysa, alerji tedavisi için ek ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, vücudun direncini artırmak ve alerjinin şiddetini azaltmak amacıyla verilir. Böylece hasta, kullanılması gereken antibiyotiği kullanarak alerjinin etkilerini en aza indirir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise, özellikle enjeksiyon antibiyotik kullanımında, vücudu antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırma metodudur. Bu yöntemde, hastaya ilk başlarda verilecek olan antibiyotik, düşük dozlardan başlayarak periyodik bir şekilde yüksek doza kadar çıkarılır. Bu sayede hasta, antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırılır.

Antibiyotik Alerjisinde Önlem Alma

Antibiyotik alerjisinden korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Antibiyotik kullanmadan önce alerji testi yaptırmak.
  • Doktorunuzun önerdiği dozda ve süre boyunca antibiyotik kullanmak.
  • Kendi başınıza antibiyotik kullanmaktan kaçınmak.
  • Antibiyotik kullanımı sırasında herhangi bir alerji belirtisi fark ederseniz, hemen doktorunuza başvurmak.

Antibiyotik alerjisi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu nedenle dikkatli olunması gereken bir konudur. Alerji belirtileri gösteren bireylerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırmaları ve doktor tavsiyelerine uymaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler

Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler

Fındık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Fındık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Arı Poleni Alerji Yapar mı?

Arı Poleni Alerji Yapar mı?

Alerjik Rinit Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Rinit Belirtileri ve Tedavisi

Vücut Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Vücut Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Penisilin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Penisilin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Biorezonans ile Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Biorezonans ile Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer?

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer?