Alerji Deri Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
11 Temmuz 2024

Alerji Deri Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Alerji Deri Testi

Alerji deri testi (Skin Prick Test), kişinin alerjisi olan maddeleri saptamak üzere kullanılan yaygın bir yöntemdir. Bu test, solunum yolu, besin alerjenleri, lateks veya ilaçlara karşı alerjik reaksiyonları belirlemek amacıyla uygulanır. Alerjik rinokonjonktivit (saman nezlesi), bronşiyal astım, atopik dermatit, kontakt ürtiker (dabaz) gibi çeşitli alerjik durumların teşhisinde kullanılır.

Test İçin Gerekli Malzemeler

  • Spesiyal damlalıklı şişelerde hazır halde bulunan standartlaştırılmış alerjenler
  • Lancet, steril iğne uçları
  • Etil alkol
  • Pamuk
  • Kağıt havlu
  • Mavi ya da siyah renkte işaretleme kalemi

Alerji deri testi (ADT), hastaların fleksural bölgelerine veya sırtlarına uygulanır. Eğer 8-12 adet alerjen içeren bir tarama paneli kullanılacaksa, tek kola uygulama yapılır. Ancak 12'den fazla alerjen içeren bir test yapılacaksa, her iki kola eşit sayıda alerjen tatbik edilir. Testte kullanılan genel ADT paneli ve değerlendirme formu sol ve sağ kol olarak bölümlenmiş olmalıdır ve alerjen sırasının değişmemiş olması sağlıklı bir değerlendirme için esastır. Panelde sağ bölmedeki alerjenler sol kola ve sol bölmedekiler ise sağ kola (çapraz) uygulanmaktadır.

Genel alerji testlerinde aynı grupta yer alan çimen poleni, ağaç poleni ve ev tozu akarları gibi alerjenlerin birbirine çok yakın konumlandırılmaması gerekmektedir. Negatif (Serum fizyolojik veya %0,4 fenol bulunan dilüent) ve pozitif (%1 oranında histamin) kontroller en sonda yer alır. Hasta kol içleri yukarı bakacak biçimde oturtulur. Uygulama yapılacak test alanları hekim tarafından etil alkollü pamuk yardımıyla silinip, kuruması beklenir. Ardından siyah ya da mavi işaret kalemiyle test yerlerine 2-3 cm aralıklarla, her bir kolda en çok 3-4 sıra ve 4-5 sütun sığacak şekilde işaretleme yapılır.

Her bir alerjenik ekstrakt şişesindeki damlalıklar, ön kol iç yüzlerine ya da sırt bölgesine (uygulama bölgesi olarak hangisi seçildi ise), işaretlenmiş noktaların yanlarına, yüzeysel damarlardan ve yaralı olan deri bölgelerinden uzak durularak, tene hafifçe dokundurulur. Bu işlem için minik bir alerjen damlası yeterlidir. Sonuçların yanıltıcı olmaması bakımından her antijen için ayrı bir steril enjektör iğnesi veya lanset kullanılarak, 60 derece açıyla alerjen damlasının tam ortasındaki deri hafifçe kaldırılıp bırakılır.

Dörtlü ya da beşli bir sıra yukarıdan aşağıya tamamlandıktan sonra, bölgedeki alerjen damlaları kağıt havlu ile tek seferde hafif bastırılarak silinir. Böylece alerjen damlalarının birbirine karışması ve akması engellenir. İşlemi müteakip 15 dakika kadar kollar açıkta olarak hasta bekletilir ve test yapılan bölgelere dokunmaması ve kaşımaması sağlanır. Testin 16. dakikasından itibaren değerlendirmeye başlanır ve reaksiyon şiddeti yüksek bölgelere buz konur. Eğer müdahale gerektirecek derecede önemli bir tepki varsa, oral ya da enjekte edilerek antihistaminik verilir.

ADT Değerlendirme Ölçütü ve Yorumlanması

0: Reaksiyonsuz.

1 (+): Eritem (derinin kızarması) ≤ 15 mm; ödem yok.

2 (+): Eritem > 15 mm; ödem < 3 mm.

3 (+): Ödem 3-6 mm.

4 (+): Ödem > 6 mm ve psödopod (hücre çıkıntıları) gelişimi.

Pozitif yanıt 3(+) ve üzeri sonuçlardır. Genellikle ADT'nin (intradermal testlere nazaran) spesifitesi yüksektir ve sensitivitesi düşüktür.

Deri reaksiyonları, hastanın şikayet öyküsü ve fiziki muayene bulgularına göre değerlendirilir. Pozitif bir sonuç, hastada bulunan yakınmaların alerjene bağlı olduğunu her zaman göstermez. Negatif kontrol reaksiyonsuz olduğunda, kaşıntılı ve eritemli, 1-2 mm bir ürtikeryal papül, spesifik IgE antikorlarının bulunması demektir. Ancak bu hafif reaksiyonların klinik önemi bulunmaz. ADT'nde 3(+) ve 4(+) sonuçlar tanı koydurucu olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

SEZEN KURT

31 Mayıs 2024 Cuma

merhabalar yün ve benzeri kıyafet giydiğim yüzümde ve kollarımla acımsı bir kaşıntı başlıyıyor bu naylon türü kıyafelerdede oluyor ama geneli yün ve polar türü olanlarda daha çok bunu için hangi dalda gidip test yaptırabilirim caba yardımlarınızı bekliyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sezen Kurt,

Yaşadığınız durum oldukça rahatsız edici görünüyor. Bu tür kaşıntı ve rahatsızlık hissi, genellikle tekstil dermatiti adı verilen bir duruma işaret edebilir. Bu tür alerjik reaksiyonlar genellikle yün, polar veya sentetik kumaşlar gibi belirli malzemelere karşı cildin hassasiyeti nedeniyle ortaya çıkar. Size en iyi şekilde yardımcı olabilecek uzmanlık alanı dermatolojidir. Bir dermatolog veya alerji uzmanına başvurarak gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Dermatolog, cildinizdeki reaksiyonları değerlendirecek ve hangi maddelere karşı alerjiniz olduğunu belirlemek için testler uygulayacaktır. Bu sayede hangi kumaşlardan uzak durmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Enes

Merhabalar, bu tür cilt alerjileri için bir cildiye bölümüne başvurarak test yaptırabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alerji Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Alerji Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer?

Yüzdeki Alerji Nasıl Geçer?

Çikolata Alerjisi Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Çikolata Alerjisi Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Güneş Alerjisi Bitkisel Tedavi

Güneş Alerjisi Bitkisel Tedavi

Fındık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Fındık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Vucutta Çıkan Kırmızı Lekeler?

Vucutta Çıkan Kırmızı Lekeler?

Pire Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Pire Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Travazol Belirtileri ve Tedavisi

Travazol Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Ceviz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Momecon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Momecon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Metal Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Metal Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer?

Bebeklerde Alerji Kaç Günde Geçer?

Yüz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi