Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler
24 Temmuz 2024

Bebeklerde Alerji Yapan Yiyecekler


Bebeklerde alerji yapan yiyecekler, çoğu zaman anne ve babalar tarafından verilmesiyle bebeklerde birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Vücutları yetişkinler kadar dayanıklı olmayan bebeklerin doğru beslenmesine özen gösterilmelidir. Henüz hayatlarının çok başında olan bebekleri beslerken özellikle anne ve babalar çok dikkatli olmalıdır.

Ek Besinlere Geçiş ve Alerji Riski

Bebekler doğdukları andan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6. aydan sonra ek besinler verilebilir. Ancak bebeklerin sindirim ve boşaltım sistemleri henüz tam gelişmediği için verilen besinlerin alerji yapma riski oldukça fazladır. Anne ve babalar, bebeklere ek besin verdiklerinde herhangi bir alerjik durum olup olmadığını gözlemlemelidir. 1 yaşından önceki bebeklere kesinlikle tuz ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bu yaşlarda alınan tuz, vücut tarafından atılamadığı için ileriki yaşlarda damar ve kalp krizi gibi sorunlara neden olabilir.

Bebeklerde Besin Alerjisine Neden Olan Yiyecekler

Bebeklerde besin alerjisine neden olan yiyeceklerin başında inek sütü ve buğday unu gelmektedir. Erken yaşlarda verilen bu besinler bebekte alerjik sorunlara yol açabilir. Aşağıda bebeklerde alerjiye neden olabilecek bazı yiyecekler listelenmiştir:

  • İnek sütü
  • Buğday unu
  • Kakao
  • Çikolata
  • Çilek
  • Kuruyemiş
  • Yumurta akı
  • Bal
  • Susam
  • Yer fıstığı
  • Balık

Bu besinler, taşıdıkları potansiyel alerjenlerden dolayı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca bu besinler, tuzdan kaynaklı sorunlara, mineral eksikliğine, damar ve böbrek hastalıklarına da neden olabilir. Çocuğunuza ek besin verirken bu gıdalara dikkat edilmelidir. Ayrıca bebeğiniz için uygun besinlerin belirlenmesi için mutlaka doktora danışılmalıdır. Ek besinleri verirken tek tek besinleri vermek, hangi gıdanın alerjik reaksiyona neden olduğunu daha kolay anlamanızı sağlar ve önlem almanızı kolaylaştırır.

Dondurulmuş Gıdalar ve Bebekler

Çocuğunuza vermemeniz gereken bir diğer besin de dondurulmuş gıdalardır. Taze meyve ve sebze kadar vitamin değeri bulunmayan dondurulmuş gıdalardan çocuklarınızı uzak tutmaya özen gösterin. Dondurulmuş gıdalar, hem besin değerleri düşük hem de sağlıksız olduğu için bebeklerin daha kolay hasta olmalarına yol açmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Bu besinleri tüketen bebekler hem daha kolay hasta olmakta hem de alerji olmaktadır.

Bebeklerde Gıda Alerjisi ve Belirtileri

Bebeklerde gıda alerjisi, 6. aydan sonra 1 yaşına kadar daha sık görülmektedir. Her 20 bebekten birinde deride hassasiyet ve kuruluk gibi belirtiler görülmektedir. Ek besinle beslenen bebeklerde egzama görülme olasılığı, anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha fazladır. Balık, susam ve yer fıstığı gibi besinlerin bebeklere verilmesi de alerjiye neden olmaktadır. Özellikle bebeklik döneminde görülen gıda alerjisi, okul çağındaki çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Gıda Alerjisinin Belirtileri

Bebeklerde alerjik besin yedikten sonra dudak kenarında kızarıklık oluşur. Gıda alerjisi belirtileri arasında:

  • Ağızda yanma
  • Gözlerde şişkinlik
  • Kusma
  • Göz ve burnun sulanması
  • Nefes almada güçlük

Anne sütüyle beslenen bebeklerde, emziren annenin alerjik bir gıda yemesi sonucunda da bebekte alerji görülebilmektedir. Bebeklerde ilk 12 ayda egzama ve astım belirtileri görülüyorsa ileride gıda alerjisi olma ihtimali de oldukça yüksektir. Gıda alerjisini önlemek için alerji yapan besinin tüketilmemesi gereklidir. Hangi gıdanın alerji yaptığını öğrenmek için hastanelerde gıda alerjisi testi yapılabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eroğuz

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bebeğime yeni ek gıdalara başlattığımızda inek sütü ve buğday ununa dikkat etmemiz gerektiğini okudum. Bu besinlerin alerji yapma riski nasıl anlaşılıyor ve alerji belirtisi gözlemlendiğinde ne yapmamız gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eroğuz, ek gıdalara geçişte dikkatli olmanız çok önemli. Bebeğinizin inek sütü ve buğday ununa karşı alerjik olup olmadığını anlamak için şu belirtileri takip edebilirsiniz: deri döküntüleri, kurdeşen, kızırlık, şişlik, kusma, ishal, karın ağrısı ve nefes almada güçlük.

Eğer bu belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz, öncelikle bu besinleri diyetten çıkarın ve derhal bir doktora başvurun. Bazen alerjik reaksiyonlar ciddi olabilir ve profesyonel bir müdahale gerektirebilir. Ayrıca doktorunuz, alerji testleri yaparak hangi besinlerin sorun yarattığını kesinleştirebilir. Bebeğinizin sağlığı için her zaman uzman görüşü almak en iyisidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeker Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Şeker Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Alerji İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Alerji İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ot Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Ot Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Sinek Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Sinek Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kedi Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kedi Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Yaz Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çimento Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Çimento Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi